Nieuws

Archief
 • de RV 29 in Wijk bij Duurstede

  Dit weekeinde zijn in Wijk bij Duurstede de Lekkodagen. Ook ons museumschip de RV 29 is daar aangemeerd. U kunt vanzelfsprekend ons schip bezoeken. De gastvrije en enthousiaste bemanning zal u graag rondleiden.

  door: Henk Becks op 28 september

  Lees meer
 • Monument Martijn Rosier

  In de Genietuin staat een monument ter nagedachtenis aan Sgt. Eerste Klas Martijn Rosier, die in Afghanistan om het leven is gekomen. Het houten gedeelte was verweerd en had een groene aanslag. Na het schuurwerk, alle houtwerk weer netjes in de olie gezet. Ziet er weer netjes uit.

  Volgende week het VOPET-monument onderhanden nemen en de bel poetsen, zodat alles er op donderdag 3 oktober netjes uitziet voor de herdenking van de overleden VOPET-leden.

  door: Henk Becks op 17 september

  Lees meer
 • Linie 1629

  In 2029 is het 400 jaar geleden dat het Beleg van ’s-Hertogenbosch heeft plaatsgevonden. De gemeenten Heusden, Sint-Michielsgestel, Vught en ’s-Hertogenbosch willen in aanloop naar 2029 de Linie 1629 zichtbaar en beleefbaar maken.

  door: Henk Becks op 09 september

  Lees meer
 • Open Monumentendag, zondag 15 september 2019

  Ook dit jaar doet de gemeente Vught weer mee aan de landelijke Monumentendag. Deze is op zondag 15 september. Het spreekt vanzelf, dat ook het Geniemuseum voor het publiek geopend is. De toegang is gratis. Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

  door: Henk Becks op 03 september

  Lees meer
 • Schaalmodellen militaire voertuigen

  In de winkel van het Geniemuseum zijn schaalmodellen te koop van diverse militaire voertuigen. De schaal bedraagt 1:160 en 1:100. Prachtig bijvoorbeeld bij een modelspoorbaan.

  door: Henk Becks op 13 augustus

  Lees meer
 • Wall of Fame

  Woensdag 24 juli is op Radio 5 een item geweest, waarbij Moos Raaijmakers vertelde over de Wall of Fame. Zie bijgaande foto. Aan de linkerzijde zijn de Genisten vermeld, die na 10 mei 1940 een Dapperheidsonderscheiding *) hebben gekregen (al dan niet postuum). De rechterzijde is gereserveerd voor personen, die Regimentswaarderingen hebben ontvangen, zoals de Regimentslegpenning, de Bronzen Genist en de Sappeursbijl. De wand is nog niet helemaal af. Onder de wand komt in een console een beeldscherm. De bedoeling is, dat over enige tijd, de bezoeker een naam kan intoetsen, waarna alle informatie over de betreffende persoon verschijnt. Een prachtig initiatief van het Regiment.

  door: Henk Becks op 30 juli

  Lees meer
 • STEM OP ONS EN ZORG DAT ONS GENIEMUSEUM IN DE PRIJZEN VALT


  In 2020 staat het jubileum van de ANWB centraal. Voor de tiende keer organiseert het Land van ANWB de verkiezing voor het Leukste uitje van Nederland en het Leukste uitje van de provincie.  Voor de derde keer op rij loopt ook het Leukste uitje over de grens mee in de verkiezing. 
   
  Stemmen, stemmen, stemmen

  Ook dit jaar start de ANWB direct met de stemronde waarbij u in enkele eenvoudige stappen een stem uit kunnen brengen op zowel het favoriete landelijke uitje, het favoriete provinciale uitje als het favoriete uitje over de grens. 
  Deze stemronde loopt van 22 juli 12.00 tot en met 3 november 2019 23.59 uur. 

  Lees meer
 • Ceremonieel tenue overste Cor van Dam

  De assistent-conservator Moos heeft het uniform van overste Cor van Dam bd, dat we vorige week ontvingen, op een etalagepop geplaatst en in een vitrinekast gezet. Bijgaand het resultaat. En de blikken doos bevinden zich nog enkele attributen van de overste bd. Kijk ook eens naar de sporen aan de achterzijde van de laarzen. Deze werden gebruikt als hij de Gouden Koets begeleidde.

  door: Henk Becks op 07 mei

  Lees meer
 • Schenking Ceremonieel Tenue

  Vandaag werd onze assistent-conservator Adjudant Moos Raaijmakers verrast met een geweldige schenking. De adjudant J.E. van Dam kwam een ceremonieel tenue overhandigen, dat toebehoorde aan zijn broer Lkol der Genie Cor van Dam bd. Onderstaand een nadere toelichting. Adjudant van Dam onze hartelijke dank voor dit prachtige geschenk !!

  door: Henk Becks op 30 april

  Lees meer
 • Museumweekeinde 13 en 14 april 2019

  Ook dit jaar zal ons museum geopend zijn in het weekeinde van 13 en 14 april, ter afsluiting van de landelijke Museumweek. We gaan er weer een gezellig, leerzaam en interessant weekeinde van maken met medewerking van een aantal re-enacters, die diverse periodes uit onze geschiedenis uitbeelden. U bent van harte welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree is  € 1,00 per persoon

  door: Henk Becks op 10 februari

  Lees meer
 • Jaarverslag 2017

  De stichting Historische Genieverzameling heeft het genoegen haar Jaarverslag 2017 aan te mogen bieden. Als u op de hoogte wilt blijven van het reilen en zeilen van de stichting (beter bekend als: Geniemuseum) dan bevelen wij u het jaarverslag van harte aan. UAls u klikt op de link, dan zal het jaarverslag verschijnen.  f/files/download/geniemuseum/jaarverslag2017.pdf

  door: Henk Becks op 30 oktober

  Lees meer
 • Renovatie pontonplaatvlot

  In de Genietuin ligt een vlot, dat gemaakt is pontonplaatmateriaal. Aangezien de onderdelen al een reeks van jaren in de openlucht liggen, begint de tijd er aan te knagen. Voor Paul Habraken en Herman Ruiter aanleiding om het vlot te demonteren en alle onderdelen goed onder handen te nemen. Bijgaand een paar foto's van het begin van het project op dinsdag 23 oktober 2018 Paul en Herman, succes !! Misschien zijn er nog andere oud-genisten, die een handje willen helpen :-)

  door: Henk Becks op 25 oktober

  Lees meer
 • Reünie NETAB

  Vandaag, 25 oktober 2018 is een reünie geweest van NETAB. De groep kwam met partners vieren, dat ze 50 jaar bijeen zijn. Bijgaand enkele foto's van hun bezoek aan het Geniemuseum, nadat ze door de Regimentsadjudant Pim van Gurp waren ontvangen. Speciaal voor de reünisten werd in de Genietuin getoond hoe de huidige boormachines er uit zien. 

  door: Henk Becks op 24 oktober

  Lees meer
 • Zondagen in oktober geopend

  Op de zondagen 14 oktober en 21 oktober is ons Geniemuseum geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open zondagen in de grote schoolvakantie is gebleken, dat veel mensen het leuk vinden om op zondag naar het museum te kunnen. Graag komen wij aan die wens tegemoet om gespreid over het jaar een aantal zondagen geopend te zijn. U bent dus van harte welkom.  

  door: Henk Becks op 11 oktober

  Lees meer
 • Jo Hugens overleden

  Op 19 september 2018 is adjudant b.d. Jo Hugens na een lang ziekbed in zijn woonplaats Vught overleden.Hij is 65 jaar geworden.

  door: Henk Becks op 19 september

  Lees meer
 • Open Monumentendag 2018

  We hebben tijdens de Open Monumentendag op 9 september 2018 467 bezoekers (veel ouders met kinderen, ouderen waaronder oud genisten) geregistreerd, maar volgens onze bescheiden mening waren er heel veel bezoekers, ze zijn namelijk niet allemaal in het museum geweest maar alleen in de Geniepark en in de bunker. De speurtocht voor de kinderen en de openstelling van de bunker waren een succes. Veel bezoekers vonden het een interessant museum en hebben aangeven nog een keer terug te komen voor een rondleiding. Voor herhaling vatbaar !!

  door: Henk Becks op 10 september

  Lees meer
 • Kanon kamp Zeist

  Wegens ruimtegebrek in de "oude" expositiezaal is enkele jaren geleden besloten om het kanon van voormalig Kamp Zeist buiten te plaatsen bij de ingang van het museumgebouw. De weersomstandigheden hebben hun invloed gehad op het kanon en het affuit. De onderhoudsploeg is daarom nu bezig met de renovatie. Voor enkele foto's, klik op de navolgende link https://www.geniemuseum.nl/foto-albums/5-kanon-kamp-zeist

  door: Henk Becks op 04 juli

  Lees meer
 • Extra openstelling zomervakantie 2018

  Ook dit jaar is ons museum tijdens de zomervakantie op de zondagen geopend. Dit betreft de periode 8 juli tot en met 2 september. De openingstijden zijn van 12.00 tot 16.00 uur. Voor de toegangsprijzen verwijzen we u naar het kopje "bezoekersinfo". 

  door: Henk Becks op 02 juni

  Lees meer
 • Sluiting rechtse vleugel

  Op maandag 4 juni wordt begonnen aan de renovatie van het dak van de zogenaamde rechtse vleugel.De in dit museumgedeelte aanwezige expositie van voorwerpen blijft gewoon gehandhaafd. Echter,......uit veiligheidsoverwegingen worden de ruimten, inclusief de "Indiëzaal", de "scheepsmodellen" en de ontmoetingsruimte "de Brug" gesloten. Deze zijn dus niet voor bezichtiging geopend. Op 1 augustus hopen we, dat alles weer geopend kan worden.

  door: Henk Becks op 15 mei

  Lees meer
 • Overlijden Jan Mosterd

  Gisteren ontvangen wij het trieste bericht, dat de voormalige schipper/vrijwilliger van de RV 29, Jan Mosterd, is overleden. Jan ontving alle gasten aan boord met gulle glimlach, leuke en sterke verhalen, die doorspekt waren met humor. We blijven Jan gedenken. Anneke, kinderen en kleinkinderen wensen we sterkte toe met dit grote verlies. Jan, rust in vrede.

  door: Henk Becks op 01 mei

  Lees meer
 • Openstelling zondag in de vakanties

  Vaste bezoekers en bekenden van ons museum weten, dat we in de maanden juli en augustus op zondag geopend zijn. In 2018 zal ons museum ook op de zondagen in de meivakantie en de herfstvakantie geopend zijn. U bent dus van harte welkom op 29 april en 6 mei, alsmede op 14 en 21 oktober.

  door: Henk op 24 april

  Lees meer
 • Museumweekeinde 14 en 15 april 2018

  In het weekeinde van 14 en 15april is het Geniemuseum geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Bij de poort wordt u door “echte bewapende”  militairen ontvangen. Daarna mag u de Genietuin  in, waar allerlei oude genievoertuigen staan. Tijdens het museumweekeinde is een groep personen aanwezig (re-enacters) , die laat zien hoe de genisten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hun werk moesten doen. Ook voor kinderen heel interessant. Vanzelfsprekend is ook de binnen expositie geopend. Het gebouw (K ) bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het “nieuwe” gedeelte laat de bouwconstructie zien, zoals dit tijdens de Duitse bezetting in gebruik is geweest. Hier vindt u informatie over de fanfare van de Genie; bescherming van de mensen en dieren tegen allerlei gassen; allerlei soorten bruggen (op schaal) en herinneringen aan uitzendingen in diverse conflictgebieden. In het andere deel ziet u het oudere materiaal waar de Genie vroeger mee werkte. Ook ziet u daar nog informatie over de inmiddels verzelfstandigde Verbindingsdienst, alsmede over de in de tijd verdwenen zoeklichtsectie. Tijdens het museum weekeinde van 14 en 15 april is de entree slechts € 1,00 per bezoeker.

  door: Henk Becks op 01 maart

  Lees meer
 • Overdracht Fordson tractor

  Méér dan tien jaren geleden is een Fordson Major tractor van de Koninklijke Luchtmacht in ons museum terecht gekomen. De tractor verkeert in redelijk goede staat, maar is geen origineel door de Genie gebruikt exemplaar. Hij moest dus worden afgestoten. En wat doe je dan het eerst? Vanzelfsprekend informeren bij collega-verzamelingen. Een plaats waar de Fordson tractor op zijn plaats is, is de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht in Gilze-Rijen. Vanochtend, 20 februari 2018, is de tractor op transport gegaan en overgedragen aan het bestuur van de voornoemde stichting. Enkele foto zijn hierbij gevoegd.

  door: Henk op 20 februari

  Lees meer
 • MUSEUMWEEKEINDE

  Zaterdag 14 en zondag 15 april is het Geniemuseum geopend in het kader van de Museumweek. In dat weekeinde zullen diverse re-enacters de Genietuin bewonen. De entree bedraagt €1,00 per persoon. Vanzelfsprekend mag u ook de binnenexpositie bewonderen. Bijgaand enkele sfeerfoto's van het evenement in 2017.

  door: Henk op 30 januari

  Lees meer
 • Gewijzigde openingstijden

  Ingaande de week van 8 januari 2018 is ons museum op de vrijdagen gesloten. Wel is het mogelijk om met een groep een afspraak te maken op vrijdag. De openingstijden zijn dus ingaande volgende week: dinsdag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

  door: Henk Becks op 02 januari

  Lees meer
 • Sluiting museum

  Vanaf zaterdag 23 december tot en met maandag 1 januari 2018 is het museum gesloten. Na dinsdag 2 januari bent u weer van harte welkom. Wij wensen u fijne feestdagen en een veilige jaarwisseling.

  door: Henk Becks op 28 november

  Lees meer
 • Hoe kom in bij "Op herhaling"?

  OP HERHALING
  Hoe reist u naar het Geniemuseum??
  Als u met uw motorvoertuig komt, dan kunt u dat parkeren in de bossen bij restaurant "de IJzeren Man". Dit is een parkeerterrein met 700 plaatsen. Vanaf deze parkeervoorziening rijdt een personenbus naar de ingang van het Geniemuseum.
  Komt u met openbaar vervoer? Neem dan de trein of bus tot het station 's-Hertogenbosch. Daar vertrekt elke "tien minuten vóór het uur" een buurtbus naar het Geniemuseum. Ook op zondag. U dient dan busnummer 207 te nemen.
  Voor de fietsers is er een fietsenstalling in de tuin van het Geniemuseum.
  Voor de liefhebbers van militaria zullen bij diverse kraampjes interessante spullen worden aangeboden.
  Tot de 21e of de 22e oktober. !!
  NB: Houdt u er rekening mee, dat het demonstratieterrein op geruime afstand van de verharde weg is gelegen !! Voor rolstoelen en dergelijke minder geschikt.

  door: Henk Becks op 19 oktober

  Lees meer
 • Maritiem Den Bosch 2017

  Van 15 tot en met 17 september ligt het Rijksvaartuig 29 in Den Bosch bij Maritiem Den Bosch. Zaterdag 16 en zondag 17 september is een braderie georganiseerd. Hier staat ook een kraam van het Geniemuseum. Brengt u ons ook een bezoek?? Voor meer informatie over Maritiem, zie onderstaande link: https://www.maritiemshertogenbosch.nl/

  door: Henk Becks op 03 september

  Lees meer
 • Martijn Rosier-monument

  In de Genietuin, behorende bij het Huis van het Regiment, is een begin gemaakt met de realisering van het "Martijn Rosier-monument". Op dit moment herinnert een baileybrug op het oefenterrein in Budel aan het overlijden van de sgt-I, tijdens de uitoefening van zijn dienst in Uruzgan. Aangezien de brug dient te verdwijnen, omdat geen gebruik meer wordt gemaakt van het oefenterrein, zal de plaquette derhalve naar Vught komen.

  door: Henk Becks op 27 juli

  Lees meer
 • Het Geniemuseum op televisie

  Woensdag 5 juli heeft TV73, een regionale televisiezender in Noord-Brabant-Noord een uitzending verzorgd over het Geniemuseum in Vught. Onderstaand vindt u de link, waarmee de film te bekijken is. De televisiezender heeft meteen na het programma over het museum ook de promotiefilm vertoond van het Regiment Genietroepen, waarin majoor Jan de hoofdrol speelt.

  door: Henk Becks op 13 juli

  Lees meer
 • Rondleiding voormalig SS-terrein

  Op zondag is er van 2 juli t/m 3 september om 12.30, 12.45, 13.30 en 13.45 uur een rondleiding over het voormalig SS-terrein van Kamp Vught (nu de Van Brederodekazerne). Dit terrein is gewoonlijk niet toegankelijk; alleen Nationaal Monument Kamp Vught mag hier rondleidingen geven. U passeert tijdens de rondleiding een aantal nog authentieke gebouwen zoals de Officiersmess. U bezoekt tevens het balkon van de Kommandantur, waar de kampcommandant uitkeek over de appèlplaats; in een van de voormalige kantoren is de presentatie ‘Van boven af’ te zien over de organisatie en rol van de kampleiding en het personeel.

  door: Henk Becks op 10 juni

  Lees meer
 • AFSCHEID van PIET POLS

  Zaterdag 29 april om 16.00 uur zal in het Crematorium te Rosmalen afscheid genomen worden van Piet Pols, die afgelopen maandag 24 april is overleden. Adjudant Moos Raaijmakers zal namens het Regiment de tradities uitdragen. Het crematorium is gelegen aan de Oude Baan 170, 5244 NG Rosmalen.

  door: Henk Becks op 28 april

  Lees meer
 • IN MEMORIAM PIET POLS

  Maandag 24 april 2017 is Piet Pols ons ontvallen. Piet is gedurende vele jaren een gewaardeerd vrijwilliger geweest van het Geniemuseum. Op Piet kon je altijd rekenen. Eén van zijn liefhebberijen was om kinderen te leren hoe zij met twee touwtjes knopen konden leggen. Als het enigszins kon, dan was Piet in de Genietuin bezig met de schilderskwast. Piet beschikte over een grote dosis humor. Piet is vorige maand 82 jaren geworden. Wij denken met prettige herinneringen terug aan Piet als lid van onze groep. Wij wensen zijn nabestaanden en bekenden veel sterkte toe om dit verlies te verwerken.
  Piet, dat je moge rusten in vrede.

  door: Henk Becks op 25 april

  Lees meer
 • Museumweekeinde 2017

  Vandaag een gezellige dag gehad in Vught. Geïnteresseerde bezoekers, die, aan de reacties te merken, zich goed hebben kunnen vermaken. Behalve genisten, waren er wapendeskundigen met een deel van hun verzameling, een oorlogsfotograaf met een deel van zijn collectie en een "delegatie"van het Franse verzet. Ook was deze keer Rob aanwezig met zijn unieke en prachtig geresteureerde Dodge WC 60 Emergency repaircar. Morgen,zondag 9 april zijn we weer open van 10.00 tot 17.00 uur. Ook dan bent u van harte welkom in onze ontmoetingsruimte "de Brug".

  door: Henk Becks op 08 april

  Lees meer