Nieuws

Archief
 • Snelheid is balans, vandaag staan we stil

  Ladici – BiH, 11 februari 1997. Die dag kwamen Ronald Wind en Chris van der Linden om het leven, en raakten zes collega’s (zwaar) gewond. “26 jaar geleden tijdens SFOR 1. Het lijkt zo lang geleden, maar voor sommigen is het er nog elke dag. Goed dat we hier weer bij elkaar zijn,” aldus de regimentsadjudant, die na zijn speech twee regimentsboeketten legde. Zijn gebruikelijke toost liet de ra aan Chris’ en Ronalds maten, die jaarlijks bij het Ladici-monument met de lijfdrank van 41 Pagncie/41 Brigpagncie herdenken. Opdat wij leven in hun eeuwige stilte. Sodeju!

  door: Ruud van de Linde op 11 februari

  Lees meer
 • Museumweekeinde 01 en 02 april 2023

  Reserveer alvast in uw agenda. Museumweekeinde zaterdag 01 en zondag 02 april. Met medewerking van diverse groepen re-enacters. Voor meer informatie lees onderstaand bericht.

  door: Henk Becks op 01 februari

  Lees meer
 • Jubileum mouwembleem

  Vanwege het 275 jarig bestaan van het Regiment Genietroepen is een speciaal jubileum mouwembleem ontworpen. Deze worden verkocht via het Geniemuseum. Helaas zijn we op dit moment door onze voorraad heen. Een nieuwe voorraad is besteld. Degenen, die al besteld hadden vragen wij even om geduld.

  door: Henk Becks op 31 januari

  Lees meer
 • Nieuw telefoonnummer Geniemuseum

  Geachte bezoekers, ons museum heeft sinds kort een nieuw telefoonnummer. Telefonisch zijn we op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur bereikbaar op nummer:  0889-599609

  door: Henk Becks op 12 januari

  Lees meer
 • Polyboot 276 weer thuis

  De polyboot 276 is eindelijk weer terug bij het Engelense Gat. Het heeft even geduurd, maar de boot is weer in topconditie. Bijgaand enkele foto's over de reis terug naar "Hedel".
  door: Henk Becks op 08 december

  Lees meer
 • Nieuwe aanwinst

  De voormalige commandant Strijdkrachten, generaal T.A. Middendorp heeft een schenking gedaan aan de Historische Verzameling Genie (beter bekend als Geniemuseum) . Onderstaand de foto's van een desert jas. Het jasje maakt onderdeel uit van een compleet gevechtstenue, inclusief de schoenen. Dit is een mooie aanvulling op onze collectie.

  door: Henk Becks op 06 december

  Lees meer
 • Sluiting wegens feestdagen

  Wegens de Kerstdagen en de jaarwisseling is ons museum gesloten van 23 december 2022 tot en met 09 januari 2023. Vanaf dinsdag  10 januari bent u weer van harte welkom.

  door: Henk Becks op 29 november

  Lees meer
 • Bloemen bij Ladice-monument

  Opperwachtmeester Peter Oors, is in 1997 in Bosnië gestationeerd geweest. In Novi Trafnic. Tijdens zijn uitzending is hij ambtshalve betrokken geweest bij het ongeval met het ypr voertuig waarbij Ronald Wind en Chris van der Linden om het leven kwamen. Later is in Ladice een monument geplaatst ter herdenking van de omgekomen kameraden. Opperwachtmeester Oors had zich voorgenomen om er nog eens bloemen te gaan leggen. Daar is door omstandigheden niets meer van gekomen. Op 13 november 2019 is Peter Oors overleden. Op zijn sterfdag hebben zijn weduwe Coby en hun dochters de wens van Peter alsnog kunnen realiseren.

  door: Henk Becks op 13 november

  Lees meer
 • Tweede anker uit Tiel

  Vanochtend is een tweede exemplaar aangekomen van een anker, dat in Tiel is gebruikt voor het verankeren van een pontonbrug. Dit exemplaar komt te liggen naast zijn broertje in de Genietuin.

  door: Henk Becks op 07 november

  Lees meer
 • Verkeersoverlast Lunettenlaan

  In week 45 is er veel aanvoer van materialen voor de parkeergarage. Dit leidt helaas tot hinder voor auto- en busverkeer. Bezoek je ons museum vanaf 7 november, houdt dan rekening met enige wachttijd voor je kunt parkeren of vertrekken. Naar verwachting is de ruwbouw van de garage eind 2022 gereed. De oplevering wordt begin 2023 verwacht.

  door: Henk Becks op 01 november

  Lees meer
 • Galatenue Fortificatiën

  Donderdag 20 oktober heeft Wout Heyman, namens ons museum, een galatenue in ontvangst genomen van de kinderen Wuijckhuijse. Hun vader (geboren 20 oktober 1915; met FLO in 1974 in de rang van Groot-majoor), is in zijn werkzame leven actief geweest bij het onderdeel Fortificatiën van de Genie. Ons museum is zeer vereerd met deze schenking.

  door: Henk Becks op 24 oktober

  Lees meer
 • ATB-Leyetocht

                                                                                       

  door: Henk Becks op 28 juni

  Lees meer
 • In juli en augustus zondags geopend

  In de maanden juli en augustus is ons museum ook op zondag geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur. Houders van een veteranenpas, post-actievenpas, defensiepas of museumkaart hebben gratis toegang. Ook zal de Koude oorlogbunker speciaal voor het publiek geopend zijn.
   

  door: Henk Becks op 21 juni

  Lees meer
 • Nieuwe aanwinst: tableau afscheid CC 105

  Op dinsdag 7 juni 2022 heeft majoor bd Joost Michielsen een tableau overhandigd aan het bestuur van het Geniemuseum. Joost heeft dit gekregen van de toenmalige commandant 101 Geniebataljon E. Caelen, ter gelegenheid van zijn afscheid als commandant 105 Brugcompagnie op 3 september 2012.

  door: Henk Becks op 14 juni

  Lees meer
 • Toneelvoorstelling over Marco Kroon

  Vanaf 10 september 2022 tot en met 19 september 2022 is ons museum voor bezoek gesloten. Van 14 september tot en met 18 september wordt er in ons museum een voorstelling gegeven over het leven van Marco Kroon,  door het Zuidelijk Toneel in samenwerking met het  Theater aan de Parade.

  door: Henk Becks op 31 mei

  Lees meer
 • Het ruimen van landmijnen 1940-1947

  De heer Antoon Meijers heeft een boek geschreven over het ruimen van mijnen in de jaren 1940-1947. Na de korte maar hevige strijd in de meidagen van 1940 lagen her en der in Nederland allerlei soorten explosieven verspreid. Die moesten worden geruimd. Dit achtergelaten oorlogsmateriaal viel in het niet bij de grote hoeveelheden, die na de bevrijding in 1944-1945 werden aangetroffen. Naast de gigantische hoeveelheid munitie, die door heel Nederland werd aangetroffen,  zijn er zo'n 6.300 mijnenvelden en op landmijn verdachte gebieden geregistreerd. Dit boek over het ruimen van landmijnen in Nederland beschrijft het gevaarlijke en moeilijke werk, dat is uitgevoerd. Naast foto's waarvan velen niet eerder zijn gepubliceerd, bevat het boek ook een opgave van de ruim 360 man, die in de perioden door mijn- en munitieruiming om het leven zijn gekomen.

  door: Henk Becks op 15 maart

  Lees meer
 • Rechtervleugel wordt onder handen genomen

  In de rechtervleugel gaan de activiteiten verder. Volgens planning moet de hele ruimte aan het einde van het kwartaal helemaal leeg zijn, zodat de aannemer met zijn werk kan beginnen. Op een van de foto's is duidelijk te zien, dat er een trap aanwezig is om in de kelder te kunnen komen.

  door: Henk Becks op 01 februari

  Lees meer
 • Geniemuseum geopend vanaf dinsdag 8 februari 2022

  Zoals het er nu naar uit ziet, zullen met ingang van woensdag 26 januari de coronamaatregelen worden versoepeld. Aangezien er op dinsdag 1 februari een bijeenkomst is gepland voor de vrijwilligers van het museum, zal ons museum voor het eerst zijn deuren voor het publiek openen op dinsdag 8 februari, om 10.00 uur

  door: Henk Becks op 25 januari

  Lees meer
 • Stevig doorwerken

  Terwijl een aantal delen van onze samenleving "in ruste is" vanwege de coronapandemie, wordt in het Geniemuseum en in de Genietuin hard gewerkt. In de Genietuin is op dit moment een aantal medewerkers van 105 Waterbouwcompagnie actief. Een paar voertuigen hebben hun definitieve plaats gekregen en er is een pad neergelegd bij het plateau, dat de namen vermeld van degenen, die zijn uitgestrooid op ons daartoe bestemde veldje. Ook binnen wordt hard gewerkt. In de kelder zijn rekken geplaatst voor de opslag. De rechtervleugel wordt op dit moment leeg gemaakt, waarna de verbouwing kan beginnen. Ook in de bunker is hard gewerkt, zoals u kunt zien op de foto's.

  door: Henk Becks op 25 januari

  Lees meer
 • Rechtervleugel niet toegankelijk voor publiek

  Op dit moment wordt hard gewerkt aan de rechtervleugel van ons museum. Deze wordt gemoderniseerd en de oorspronkelijke bouwconstructie wordt weer zichtbaar gemaakt.  De rechtervleugel is derhalve NIET toegankelijk voor onze bezoekers.

  door: Henk Becks op 25 januari

  Lees meer
 • Kerstvakantie

  Van wege komende feestdagen is het Geniemuseum gesloten vanaf vrijdag 24 december tot en met 10 januari 2022. Bovendien spelen de coronamaatregelen ons parten. U bent derhalve weer van harte welkom vanaf dinsdag 18 januari 2022 (zoals de regels nu lgelden).. Wij zijn geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op onze website bij bezoekersinfo.

  door: Henk Becks op 14 december

  Lees meer
 • Koude oorlogsbunker

  Dankzij een paar enthousiaste vrijwilligers, die verbonden zijn aan de re-enactmentgroep MARS, begint er schot te komen in de nieuwe inrichting van onze koude-oorlogbunker. Om het helemaal historisch verantwoord te maken, zijn we op zoek naar mensen, die in de betreffende bunker hebben gewerkt. Het doet er niet toe in welke functie of hoedanigheid. Reacties mogen naar henkbecks@gmail.com.

  door: Henk Becks op 14 december

  Lees meer
 • Vlag 12e pantsergeniecompagnie

  Gisteren werd in het Geniemuseum een vlag bezorgd, die ooit toebehoorde aan de 12e Pantsergeniecie in Nunspeet. Een van de bezoekers van de reünie heeft de vlag gestreken en mee naar huis genomen. Hij kreeg wroeging en heeft de vlag bij ons laten bezorgen. Hoewel wij vinden, dat het diefstal is en dus afkeurenswaardig, zijn we de betreffende persoon dankbaar. De kans is groot, dat de vlag niet meer bestaan had. Als u de 2e foto vergroot, kunt u de tekst van de brief helemaal lezen.

  door: Henk Becks op 04 november

  Lees meer
 • Opnames voor televisieprogramma Philip Freriks

  Op verzoek van de productiemaatschappij richting RC en RA werd gevraagd om opname te kunnen en mogen maken van mw. S. van der Pelle, met een interview dat werd afgenomen door Philip Freriks. Zondag 18 oktober in de middag, arriveerden de gasten rond 15.30 uur. Er werden filmopname gemaakt bij het stafgebouw en de daar aanwezige poort. Vervolgens zijn er opname gemaakt op en nabij de appelplaats. Het laatste gedeelte is opgenomen in de regimentskamer. Mw. van der Pelle was van Joodse afkomst en werkte in de Tweede Wereldoorlog als koerierster voor de verzetsgroep TD. Zij werd op enig moment opgepakt door de Duitse SD in Amsterdam. Overgebracht naar het bureau van de SD aan de Euterpestraat. Hier werd zij onderworpen aan zware verhoren ( op 20 jarige leeftijd). Na hier enige tijd te hebben vastgezeten is zij overgebracht naar het SS-concentratiekamp Vught. Hier was het erg zwaar voor haar. Zij probeerde te overleven!! Op enig moment zij heel veel vrouwelijke gevangenen ui hun cellen gehaald en afgevoerd. Met een gevangenentransport via het spoor werden zij afgevoerd naar het concentratiekamp Ravensbruck, ten Noorden van Berlijn. (1939-1945 ca. 132.000 vrouwen gevangen; 20.000 mannen; 1000 vrouwelijke tieners. Van de vrouwen waren er 900 Nederlands. Van wie er 75 waren met een Joodse achtergrond.)

  door: Henk Becks op 22 oktober

  Lees meer
 • Informatiezuil in de Genietuin

  Als u via de hoofdingang over de "Duitse vakwerkbrug" de Genietuin in gaat ziet u links vóór u een zuil van Cortenstaal ("verroest" metaal). Op de zuil bevindt zich een draaischijf. Als u deze schijf gebruikt, dan kunt u keuzen maken uit het menu. De teksten, die u dan hoort, kunt u ook beluisteren via deze website. Zie hieronder.

  door: Henk Becks op 14 september

  Lees meer
 • Vrijwilligers gevraagd voor het Geniemuseum

  Ook ons museum krijgt te maken met de vergrijzing van haar vrijwilligersbestand. Wij zijn daarom weer op zoek naar enthousiaste mensen, die in ons museum werkzaamheden willen verrichten. Dit kan binnen zijn, maar ook buiten. Klussen met de handen of baliewerk. Als u interesse heeft, dan kunt u een bericht sturen naar: Geniemuseum@icloud.com. Graag ontvangen wij dan de navolgende informatie van u: Naam, contactgegevens, leeftijd, expertise (ervaring als militair is niet vereist), vaardigheden, waarom wilt u werkzaamheden verrichten in het Geniemuseum. We zien uw aanmelding graag tegemoet.

  door: Henk Becks op 26 juli

  Lees meer
 • OPEN WEEKEINDE

  In het weekeinde van 2 en 3 oktober is het museum geopend. In de Genietuin zullen re-enacters actief zijn. Nadere gegevens volgen nog in de maand september. Noteert u alvast de data in uw agenda??

  door: Henk Becks op 15 juli

  Lees meer
 • Het anker is weer thuis.

  Bij de werkzaamheden aan de Waalkade in Tiel is in maart een groot anker aangetroffen waarvan het vermoeden is dat dit bij een pontonbrug is gebruik in 1939 tijdens de mobilisatie. Tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 hebben er namelijk twee pontonbruggen tussen Wamel en Tiel-Ophemert gelegen en gebruikt voor troepenverplaatsingen in de Zuid-Noord richting over de rivier tijdens die hectische tijd. Op meerdere plekken over de rivieren hebben dergelijke tijdelijke bruggen gelegen.De militairen die deze brug bouwden en in bedrijf hielden, de Pontonafdeling van het IIe Legerkorps, werden ingekwartierd in Ophemert. De aanleg vond plaats onder vijandelijk vuur met ook slachtoffers tot gevolg. Een paar dagen na de bouw zijn de bruggen op 11 en 12 mei weer afgebroken. Het nu gevonden anker, bedoeld om de brug op zijn plaats te houden, zal hierbij achtergebleven zijn. (Bron ondermeer de Tielenaar en de Gelderlander, www.Andries van der Windt en )www.oorlogslachtofferswestbetuwe.nl)..  Voor meer foto's, klik op de volgende link:   
  Anker is weer thuis

  door: Henk Becks op 01 juni

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding Henk Becks

  Het heeft Zijne Majesteit de Koning afgelopen week behaagd, de heer Henk Becks te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Henk kreeg vandaag (donderdag 29 april 2021)  door zijn burgemeester in aanwezigheid van zijn partner en kinderen het bijbehorende lintje uitgereikt. Henk heeft meerdere vrijwilligersfuncties bij verschillende stichtingen en organisaties. Henk krijgt deze Koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet en toewijding bij al zijn verscheidene vrijwilligersactiviteiten onder andere binnen het Geniemuseum.
  Het zijn met name personen als Henk die zich belangeloos inspannen voor een betere en aangename samenleving. Ze lopen er niet mee te koop maar zijn onmisbaar voor elke stichting en vereniging.
  Henk Proficiat! Je hebt het verdiend,
  Namens Bestuur en vrijwilligers van het Geniemuseum.
  Lkol S.Vulders

  door: Hb op 29 april

  Lees meer
 • Historische ontwikkeling

  In opdracht van het Nationaal Monument Kamp Vught heeft het bureau Kruit en Kok, landschapsarchitecten, een boekwerk gemaakt over de historische ontwikkeling van het gebied waarin het voormalig concentratiekamp is gelegen.Het gebied kent een bewogen militaire geschiedenis. Het boekje heeft naast de geschreven interessante informatie ook een aantal historische foto's en een aantal gebiedstekeningen. Het is een prettig te lezen boekje. U kunt het downloaden via deze link:  f/files/download/geniemuseum/historie-boekje-20-10-lr.pdf . Veel leesplezier !!

  door: Henk Becks op 13 april

  Lees meer
 • Kenniscentrum Waterlinies

  Wist u, dat er een kenniscentrum is over de Waterlinies. Het is gevestigd in het Fort bij Vegten (Bunnik). Ook het Fort zelf is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het kenniscentrum is op de navolgende manieren te bereiken:
  Fort bij Vechten
  Bomvrije kazerne, lokaal 5
  Achterdijk 12
  3981 HB BUNNIK

  Online meeting op werkdagen:
  https://www.gotomeet.me/FMTraining/kcw-inloop

  E mailto:info@kenniscentrumwaterlinies.nl
  W http://www.kenniscentrumwaterlinies.nl/
  LI https://www.linkedin.com/company/kennis-waterlinies/
  FB https://www.facebook.com/kenniswaterlinies
  TW https://twitter.com/kenniswaterlns

  door: Henk Becks op 11 januari

  Lees meer
 • Het museum is tot nader order gesloten.

  Als gevolg van de landelijke richtlijnen is ook het Geniemuseum gesloten. Dit geldt voor zowel onze gasten als onze vrijwilligers. Zodra wij ons museum weer mogen openstellen zullen wij dit direct via de media bekend maken.

  door: Henk Becks op 17 december

  Lees meer
 • Voortgang werkzaamheden Genietuin

  In de Genietuin is het gedeelte voor de herdenking van overleden Genisten weer een stuk verder. Het uitstrooigedeelte is gereed. Nu nog het terrein een beetje egaliseren, gras strooien en de natuur zijn gang laten gaan. Ook is een Bailey-container op zijn plaats gezet, die gebruikt gaat worden voor de opslag van allerlei gereedschappen en materialen.

  door: Henk Becks op 08 december

  Lees meer