Nieuws

Opa van Guus Meeuwis krijgt postuum het Mobilisatie Oorlogskruis

Henk Becks
07 februari 2020

De foto is bereidsillig ter beschikking gesteld door het NIMH. Onze hartelijke dank.

Opa Guus Meeuwis krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Cees Meeuwis, de opa van zanger Guus Meeuwis, is vandaag postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Hij ontvangt het eerbetoon voor zijn inzet als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk reikte het kruis uit aan de familie in het Geniemuseum in Vught.

Sergeant Meeuwis wordt tijdens de mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.

Krijgsgevangen
Op 29 juli 1943 moet Meeuwis zich melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat in Amersfoort. Vanaf hier wordt hij met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschap afgevoerd. Na een lange treinreis arriveren ze in kamp Stalag IV-B in Mühlberg. Daar zit Meeuwis bijna 2 jaar gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Anderhalve maand later sluit hij in Roosendaal zijn gezin weer in de armen.

Documentaire
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Kleinzoons Guus en Marc treden in zijn voetsporen door samen met hun vader en een oom dezelfde reis te maken als opa in de Tweede Wereldoorlog. Rode draad vormen de memoires van Meeuwis waarin hij onder meer openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad. ‘Liever krijgsgevangen’ verschijnt komend voorjaar op www.75jaarvrij.nl.

Bron: Defensie